En flexovn bliver til
Som en del af varmeløsningen i Lyngbo’s hovedhus, har vi bygget endnu en flexovn. Flexovn er en samlebetegnelse for en lang række forskellige brændefyrede ovne. Fælles for dem alle er, at de er mindre end masseovne (som typisk vejer 3 tons eller mere). Vores nye flexovn låner således design fra både den klassiske masseovn og den noget mindre raketmasse ovn.
FUNDAMENTET
Selv ovnen hviler på et 180 x 20 cm fundament af leca blokke, omgivet af polystyren. Dette er for at undgå kulde fra at trænge op nede fra. Herefter følger et lag af ildfaste sten i ovnens bredte og længde (90×120 cm) sat sammen med ildfast mørtel.
PRIMÆR BRÆNDKAMMER
Består af en gammel støbejernsovn (65x40x40 hbv) pakket ind i keramisk uld. Herefter følger et lag af mursten og en finish af ler. ved at bruge en eksisterende ovn i stedet for at mure én selv, har vi dels sparet tid men også fået en løsning, der ikke kræver den store vedligeholdelse, da den er mere robust end et muret brændkammer. Desuden har vi ikke skulle bøvle med, at sætte en låge fast, lave askeskuffe, luftindtag og røg udtag.
HEATRISEREN
Er bygget op af en bund af ildfaste sten og ildfast mørtel og har dimensionerne (155x70x70) resten af heatriseren består af mursten og lermørtel med en finish af ler. Den øverste del af heatriseren består igen af lidfaste sten og en støbt plade af ildfast mørtel. Dette er fordi temperaturen her er den højeste i hele ovnen (op til 900 grader) og derfor udsat for mest belastning.
Broen mellem primær brandkammer og heatriser er ligeledes lavet af ildfaste sten og ildfast mørtel. Dette er klassisk ét af de mere udsatte steder da overgangen er udsat for både varme, kølig luft og fugt.
Den interne skorsten er lavet af færdigkøbte ildfaste rør (20×20), samlet med ildfast mørtel og pakket ind i keramisk uld. Heatriseren er 95 cm høj, hvilket er lige i underkanten men stadigvæk nok til at skabe et godt træk
Overgangen fra brændkammer til heatriser er ø150, heatriseren ø200 og den efterfølgende varmebænk er ø160. Downdraft er ca. 40×20 cm
VARMEBÆNKEN
Er lavet af ventilationsrør ø160, da disse kan klare op til 1200 grader. Den hviler på en bund af polystyren og er beklædt med mursten, marksten og ler. Bænken er ca 4 meter lang og har 2 renselemme.
Prisen på ovnen har været relativ lav da vi har kunne lave arbejdet selv og primært har brugt genbrugs sten. Vi har købt keramisk uld, spiralrør, ildfast mørtel , 4 ildfaste rør, sand og ler. brændeovnen fik vi foræret af Friskoven. I alt har vi brugt lige under 4000 kr, hvilket må siges at være en god pris for en ovn, der udnytter brænde og varme optimalt, har en god forbrænding og minimalt med partikelforurening.
One Response to “En flexovn bliver til”
A WordPress Commenter
Hi, this is a comment.
To get started with moderating, editing, and deleting comments, please visit the Comments screen in the dashboard.
Commenter avatars come from Gravatar.